Nikkel: De meest gebruikte toepassingen van dit basis metaal.
Algemene informatie
Nikkel is een basis element en heeft op het periodiek systeem (Tabel van Mendelejev) het symbool 'Ni' en atoomnummer 28. Zuiver nikkel heeft een zilverwitte/grijze kleur. Nikkel wordt al zo'n 5.500 jaar door de mensheid gebruikt, maar dit was vaak vermengd met koper. Pas in de 18e eeuw kwam men erachter dat koper en nikkel verschillende elementen waren die naast elkaar bestonden.
Omdat nikkel bij blootstelling aan de atmosfeer bijna niet oxideert, wordt het vaak in zuivere vorm gebruikt. Nikkel is daarnaast ook magnetisch.
Eigenschappen van nikkel
Nikkel heeft een soortelijk gewicht van 8.902 kilo per kubieke meter (9x zwaarder dan water). Nikkel kent een smeltpunt van 1.728 Kelvin (1.455 graden Celsius) en een kookpunt van 3.193 Kelvin (2.920 graden Celsius).
Nikkel wordt gewonnen uit de mineralen limoniet, garniriet en pentlandiet welke vooral worden gedolven in Canada, Rusland, Australiƫ, Cuba en Indonesiƫ. Nikkel wordt vaak samen met ijzererts aangetroffen. De jaarlijkse behoefte aan nikkel ligt rond de 1 miljoen ton.
Doordat de vraag de afgelopen jaren harder is gestegen dan het aanbod, zullen op termijn de bovengrondse reserves opraken en zal de nikkelprijs vermoedelijk verder gaan stijgen. De angst hiervoor deed de nikkelprijs in 2007 al eens exploderen tot ruim $50.000 per ton.
Nikkel Toepassingen
Nikkel kent een diversiteit aan toepassingen, de grootste vraag naar nikkel is vooral afkomstig uit de industrie waar het wordt gebruikt in diverse staal legeringen.
De meest gebruikte toepassingen van nikkel zijn onder andere: Roestvrij staal, muntgeld, magneten, oplaadbare batterijen en gitaar snaren.